Later..

als ik dood ben

Marlies Bol

Marlies is geboren op 6 september 1969 en in 2010 getrouwd met Arie Bol. Samen hebben zij 5 kinderen waarvan de jongste van Marlies in 2015 is overleden. Ondanks de vele tegenslagen in haar leven vindt ze het leven nog steeds de moeite waard.
“Als ik in een hoekje ga zitten sippen, zal uiteindelijk alles kapot gaan. Dan blijven vrienden en kinderen weg, maar ook je relatie zal er onder lijden. Doe dus ook na een zwaar verlies je best om wat van het leven te blijven maken. Er is toch meer om voor te leven? Geniet zolang het kan!”
Evelien Baks noemt Marlies in een artikel over haar: Chronisch positief. Marlies is door haar ziekte (kanker) en behandelingen beperkt in haar energie en functioneren, maar haar hoofd bruist van de ideeën. Een glossy over alles wat met de dood te maken, heeft zit al heel lang in haar hoofd. Toen Evelien Baks en Ingrid Hilgeman aanboden om haar te helpen bij het realiseren van dit superidee, werd het idee een feit en LATER… geboren!

DAAROM LATER… als ik dood ben
De Glossy die je laat nadenken over het afscheid en gedenken

Marlies Bol: “Best confronterend… Wat bijzonder….. Dat is er nog niet… Nederland is daaraan toe…”
Het zijn maar een paar reacties op mijn idee om een Glossy over uitvaarten en alles wat daarbij komt kijken te maken.
“Waarom dan?” vroeg een vriendin.
Begin maart 2014 kreeg ik een hersenbloeding door een uitzaaiing in mijn hoofd van de melanoom die in 2010 was ontdekt. Ik ben door het oog van de naald gekropen, maar kreeg een nog slechter bericht. Door de vele uitzaaiingen elders in mijn lichaam had ik een prognose van 4 tot 11 maanden. Naast dat ik ging knokken om het tegendeel te bewijzen, ben ik mijn begrafenis gaan regelen. Van de rouwkaart tot aan de muziek en locatie. Met mijn man en kinderen hebben we alles doorgesproken met de uitvaartonderneemster. Ik merkte dat er heel veel mogelijk is en kreeg er bijna plezier in om samen met een ontwerper een prachtige persoonlijke rouwkaart te bedenken.

Ik kreeg het voor elkaar om behandeld te worden en deze behandelingen sloegen aan! Het noodlot sloeg anderhalf jaar later opnieuw toe binnen ons gezin toen mijn jongste zoon voor onze ogen verongelukte tijdens een motorrace op het circuit. Hij was 19 jaar. Een nachtmerrie. We hebben ervaren hoeveel je moet regelen in een heel korte tijd. Dezelfde dag nog een kist uitzoeken,  welke tekst op de kaart, welke locatie is beschikbaar voor de afscheidsbijeenkomst, wil je een lichte balseming of een koeler, thuis opbaren of in een centrum, welke kleren moet hij aan, adreslijsten… en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wij hebben wat wij voor mijn begrafenis met elkaar hadden besproken, gebruikt voor de begrafenis van mijn zoon.  Het werd de mooiste begrafenis ooit! Heel waardevol, troostend, eigenzinnig en persoonlijk.  Niet standaard, maar zoals het bij Pim en bij ons past.
Ik heb ervaren wat er allemaal mogelijk is rondom overlijden en ook het taboe dat er is om het er met elkaar gewoon over te hebben. Geboorte, huwelijk, ziekte, het hoort allemaal bij het leven en zo ook de dood. Hopelijk pas LATER, maar je hebt het niet voor het zeggen.

LATER… als ik dood ben is een mooie stijlvolle glossy van ongeveer 150 pagina’s met onderwerpen die je inzicht geven in de mogelijkheden die er zijn rondom het afscheid en meer.

LATER is lekker eigentijds en een tikkeltje eigenwijs. LATER laat je gerust op tafel liggen. De cover triggert je..  Door LATER kom je met elkaar in gesprek over hoe jij het LATER wilt.

Marlies Bol
Brein achter LATER.. als ik dood ben