Daarom Later…

LATER… als ik dood ben

De glossy die je laat nadenken over het afscheid en gedenken

“Best confronterend… Wat bijzonder….. Dat is er nog niet… Nederland is daaraan toe…”
Het zijn maar een paar reacties op mijn idee om een Glossy over uitvaarten en alles wat daarbij komt kijken te maken.

“Waarom dan”, vroeg een vriendin.

Begin maart 2014 kreeg ik een hersenbloeding door een uitzaaiing in mijn hoofd van de melanoom die in 2010 was ontdekt. Ik ben door het oog van de naald gekropen, maar kreeg een nog slechter bericht. Door de vele uitzaaiingen elders in mijn lichaam had ik een prognose van 4 tot 11 maanden. Naast dat ik ging knokken om het tegendeel te bewijzen, ben ik mijn begrafenis gaan regelen. Van de rouwkaart tot aan de muziek en locatie. Met mijn man en kinderen hebben we alles doorgesproken met de uitvaartondernemer. Ik merkte dat er heel veel mogelijk is en kreeg er bijna plezier in om samen met een ontwerper een prachtige persoonlijke rouwkaart te bedenken.

Ik kreeg het voor elkaar om behandeld te worden en dit sloeg aan!

Het noodlot sloeg anderhalf jaar later opnieuw toe binnen ons gezin toen mijn jongste zoon voor onze ogen verongelukte tijdens een motorrace op het circuit. Hij was 19 jaar. Een nachtmerrie. We hebben ervaren hoeveel je moet regelen in een heel korte tijd. Dezelfde dag nog een kist uitzoeken, welke tekst op de kaart, welke locatie is beschikbaar voor de afscheidsbijeenkomst, wil je een lichte balseming of een koeler, thuis opbaren of in een centrum, welke kleren moet hij aan, adreslijsten… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wij hebben wat wij voor mijn begrafenis met elkaar hadden besproken, gebruikt voor de begrafenis van mijn zoon.  Het werd de mooiste begrafenis ooit! Heel waardevol, troostend en persoonlijk.  Niet standaard, maar zoals het bij Pim en bij ons past.

Ik heb ervaren wat er allemaal mogelijk is rondom overlijden en ook het taboe dat er is om het er met elkaar gewoon over te hebben. Geboorte, huwelijk, ziekte, het hoort allemaal bij het leven en zo ook de dood. Hopelijk pas LATER, maar je hebt het niet voor het zeggen.

LATER… als ik dood ben is een mooie stijlvolle glossy van ongeveer 150 pagina’s met onderwerpen die je inzicht geven in de mogelijkheden die er zijn rond afscheid en meer.  LATER is lekker eigentijds en een tikkeltje eigenwijs. LATER laat je gerust op tafel liggen. De cover triggert je.. Door LATER kom je met elkaar in gesprek over hoe jij het LATER wilt.

Marlies Bol
Brein achter LATER.. als ik dood ben.

Bekijk via deze link het filmpje met het verhaal “achter” het ontstaan van de glossy LATER…als ik dood ben